Windows 10
Windows 10
Windows 10 is inmiddels ge-update en wellicht zit u met de vraag of ook u de terugkerende roep om een upgrade van uw systeem met 'Ja' moet beantwoorden. Ik leg u hier graag uit waar u rekening mee moet houden. Uitgangspunt is dat u nu beschikt over Windows 7, Windows 8 of Windows 8.1. Heeft u Windows XP of Windows Vista dan zult u Windows10 moeten aanschaffen en een zg. schone installatie moeten doen. Dat betekent dat uw bestaande systeem na installatie van Windows 10 onbruikbaar is. U zult dus alle programma's die u in het oude systeem heeft gebruikt, opnieuw moeten installeren.
 
Nadat u onderstaande informatie heeft doorgelezen vraagt u zich misschien af of het toch niet beter is om hulp van deskundigen in te schakelen.
Wij willen u natuurlijk graag van dienst zijn. Voor een bedrag tussen de euro 60,50 incl. btw (minimaal) en euro 121,- incl. btw (maximaal) zorgen wij er voor dat de overgang van Windows 7, 8 of 8.1 naar Windows 10 rimpelloos verloopt.
 
Bent u verplicht om te upgraden naar Windows 10?
Nee, u heeft, indien u zich heeft aangemeld, nog tot juli 2016 de tijd om tot upgrade over te gaan. Wilt u gebruik maken van ondersteuning van uw systeem door Microsoft ook na 2020 (Windows 7) dan moet u de upgrade overwegen. Windows 8.1 wordt door Microsoft tot en met 2023 ondersteund.
 
Hoe zit het met de licentie?
Door nu te upgraden naar Windows 10 heeft u alleen het recht gekregen om Windows 10 te gebruiken op basis van de aan u toegekende licentiesleutel van uw bestaande systeem. U krijgt dus geen nieuwe licentiesleutel. Tijdens de installatie van Windows 10 wordt er een eenduidige hardware-id aangemaakt die op de Microsoft Activeringsserver wordt vastgelegd. Installeert u Windows 10 opnieuw dan wordt wederom de hardware-id gegenereert en vergelijkt de activeringsserver deze met de reeds vastgelegde hardware-id. Komen deze overeen dan is ingave van de activeringssleutel niet nodig. Dit zal ook slagen nadat u een nieuwe harde schijf heeft ingebouwd, of u heeft geswitcht van UEFI naar BIOS en vice versa. De licentiesleutel van uw bestaande systeem blijft dus wel van belang voor de gratis upgrade naar Windows 10, en eventuele terugkeer naar uw huidige systeem. Wat er gebeurt nadat het gratis upgrade jaar is verstreken is nog onbekend.
 
Welke problemen kunt u tegenkomen tijdens de upgrade?
Op dit moment zijn de ervaringen dat de upgrade meestal lukt. Inderdaad, meestal, dus niet altijd. Waar moet u op letten?
- de GWX (Get Windows X) meldt een incompatibel CPU. Update dan de BIOS, deze update kunt u vaak vinden op de website van de producent van uw computer.
- verschijnt er een kryptische melding op het scherm? Verwijder dan voordat u gaat upgraden het antivirusprogramma, de door u gebruikte tunings programma's en eventueel uw backup programma. Deze programma's nestelen zich diep in het systeem.
- zorg voor voldoende vrije ruimte op de C-schijf. Microsoft geeft aan dat uw systeem minimaal over 9 Gb vrije ruimte moet beschikken, in de praktijk blijkt dat dit niet altijd toereikend is. Met 20 Gb vrije ruimte bent u beter uit.
- gebruikt u Classic Shell met Windows8 of Windows8.1? Advies is om dit programma te de-installeren voordat u gaat upgraden naar Windows 10. De upgrade naar Windows 10 zal best lukken, echter terug naar uw bestaande systeem zal problemen geven.
 
Upgrade lukt niet middels GWX programma.
Download dan van de Microsoft website de Media Creation Tool. Start het programma en kies de juiste versie, meestal zal dat [Home] zijn. Kies voor 32 of 64 Bit. Aansluitend wordt de software geladen op de door u gekozen installatiemedium zoals usb-stick, dvd of iso.
Boot dan NIET vanaf het installatie medium zoals dvd of usb-stick maar start [Setup.exe] in de lopende Windows.
 
De installatie duurt te lang.
Op sommige pc's duurt het inderdaad heel erg lang voordat de installatie klaar is. Het betreft vaak pc's met oudere chips op het moederbord, zowel die van Intel als van AMD. Hte maakt niet uit wie de maker van het moederbord is. Overigens zijn er ook moederborden met dezelfde chips opbouw waarbij het probleem zich niet voordoet.
Geduld is hier de enige oplossing, hoe vervelend het (uren)lange wachten ook is.
 
De upgrade naar Windows 10 is zonder foutmeldingen verlopen, moet ik nog iets doen?
Ja, het is belangrijk dat u controleert of de drivers van uw systeem up to date zijn. Ga hiervoor naar [Apparaatbeheer]. Overigens moet u Windows10 wel even de tijd gunnen. Na de upgrade gaat het systeem op zoek naar eventuele updates, dat kan even duren voordat deze zijn gevonden en geinstalleerd.
 
Hoe moet ik het achtergrondbeeld aanpassen, onder Windows 10 lukt me dat niet meer?
Inderdaad, blijkbaar heeft Microsoft vergeten om deze mogelijkheid in te bouwen. Met een omweg kunt u er echter toch komen. Klik op [Instellingen] - [Persoonlijke instellingen] - [Bladeren]. Zoek dan naar de verborgen folder [c:\gebruiker\<gebruikersnaam>\Appdata\Local\Microsoft\Themes. Hier vindt u de folder(s) met de namen van de thema's en daarin [DesktopBackground] met uw achtergrondbeeld.
 
Gaat u zelf aan de slag?
Maak eerst een backup van uw huidige systeem EN uw zelfgemaakte documenten, foto's etcetera. Op internet kunt u volop informatie vinden hoe u zelf het beste de overgang naar Windows 10 kunt realiseren.
 
Hoe lang blijft Microsoft de oude versies van Windows ondersteunen?
Clientbesturingssystemen Laatste update of servicepack Beëindiging van de basisondersteuning Beëindiging van de uitgebreide ondersteuning
Windows XP
Service Pack 3
14 april 2009
Windows Vista
10 april 2012
11 april 2017
Windows 7 *
13 januari 2015
14 januari 2020
Windows 8 **
9 januari 2018
10 januari 2023